marca 29, 2021

marca 29, 2021

Mus jabłkowy w słoiku

 Mus jabłkowy to idealny dodatek do wielu dań takich jak: szarlotka, naleśniki, placuszki, albo jako smarowidło na kanapki. Bardzo prosto się je robi, a korzystać możemy przez cały rok.




Mus jabłkowy  w słoiku



Składniki:

1,5 kg jabłek koniecznie kwaśna odmiana typu antonówka, szara reneta
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
sok z cytryny
cynamon do smaku


Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce lub kroimy w kawałki. 

Owoce wrzucamy do garnka z cukrem i wodą. Kropimy to sokiem z cytryny, dzięki czemu jabłka nie ciemnieją.


Dusimy po przykryciem ok 20 minut, często mieszając do momentu, aż z jabłek zrobi się papka. Nakładamy do słoików i wekujemy.


Serdecznie zapraszam do obserwacji naszego fanpage Zaradna pani domu. Tam znajdziesz patenty jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisy, rady. Tam będziesz na bieżąco z najnowszymi artkułami na blogu :)

Na fanpage czekam na TWÓJ komentarz, pytanie, twoje zdanie. ZAPRASZAM :)

Copyright © Rodzinkąbyć , Blogger