Mus jabłkowy to idealny dodatek do wielu dań takich jak: szarlotka, naleśniki, placuszki, albo jako smarowidło na kanapki. Bardzo prosto się je robi, a korzystać możemy przez cały rok.
Mus jabłkowy w słoiku
Składniki:
1,5 kg jabłek koniecznie kwaśna odmiana typu antonówka, szara reneta
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
sok z cytryny
cynamon do smaku
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce lub kroimy w kawałki.
Owoce wrzucamy do garnka z cukrem i wodą. Kropimy to sokiem z cytryny, dzięki czemu jabłka nie ciemnieją.
Dusimy po przykryciem ok 20 minut, często mieszając do momentu, aż z jabłek zrobi się papka. Nakładamy do słoików i wekujemy.
Serdecznie zapraszam do obserwacji naszego fanpage Zaradna pani domu. Tam znajdziesz patenty jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisy, rady. Tam będziesz na bieżąco z najnowszymi artkułami na blogu :)
Na fanpage czekam na TWÓJ komentarz, pytanie, twoje zdanie. ZAPRASZAM :)