Szarlotka to klasyczne ciasto, które zachwyca nasze podniebienia od wielu pokoleń. Oczywiście najlepsza jest babcina szarlotka i dlatego dzisiaj chciałabym podać wam przepis na szarlotkę, który dostałam od mojej babci. Moja babcia była królową szarlotek.
Szarlotka, jak u babuni przepis
Kruche ciasto na blachę typu tortownica.:
3/4 kostki margaryny (masła z dobrym składem)
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 lub mniej szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Do mąki dodajemy miękką (nie zmrożoną) margarynę, żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto do zwartej masy. Gotowe 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika na około pół godziny.
Na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia (gdyby zabrakło wam papieru w danym momencie, można zastosować sposób ze smarowaniem tortownicy smalcem lub margaryną i posypanie tego bułką tartą). Ciastem wykładamy spód tortownicy, ubijamy i wysypujemy na to np. fasolę, żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas zapiekania.
Wstawiamy spód do piekarnika i podpiekamy z 10 - 15 minut na 180 stopni. Następnie usuwamy fasolę i nakładamy mus jabłkowy (przepis poniżej).
Na mus jabłkowy ścieramy na tarce zamrożone ciasto i wstawiamy do piekarnika na kolejne około 20 minut na 180 stopni.
Masa jabłkowa:
gotowa ze słoika albo dla ambitniejszych, przepis znajdziecie w poście: Mus jabłkowy w słoiku
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do obserwacji naszego fanpage Zaradna pani domu. Tam znajdziesz patenty jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisy, rady. Tam będziesz na bieżąco z najnowszymi artkułami na blogu :)
Na fanpage czekam na TWÓJ komentarz, pytanie, twoje zdanie. ZAPRASZAM :)