Brownie, ciasto bardzo czekoladowe, które kochają miłośnicy czekolady. Czasami mam wrażenie, że trochę podobnie smakuje jak moje najukochańsze bajaderki, tylko bardziej czekoladowo.
Brownie, ciasto czekoladowe - przepis.
Przepis na ciasto:
250g czekolady (można użyć jakiej się chce, w przepisach sugerowana jest gorzka, ale ja takiej nie lubię, więc dałam 1 tabliczkę gorzkiej i 1,5 tabliczki mlecznej)
150g masła
250ml mleka
6 jajek
200g cukru
3 łyżki dobrego kakao
150g mąki
40ml rumu (ja zamiast rumu dodałam odrobinę zapachu rumowego)
Połamaną czekoladę z masłem, mlekiem i rumem roztapiam w tak zwanej kąpieli wodnej (garnek z wodą gotujemy, a miskę z produktami stawiamy na garnku i mieszamy)
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę.
Następnie do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy.
Dodajemy ciepłą masę czekoladową, delikatnie ręcznie mieszając np. trzepaczką.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy 50 minut na 160 stopni. Pamiętajcie rozgrzać piekarnik :)
Przepis na polewę:
200g czekolady (ja używam mlecznej, ale może wy wolicie gorzką).
100g śmietany 30%
Do tego ciasta idealnie są wiśnie w zalewie, najlepiej własnej produkcji :)
Smacznego :)
Można też dodać trochę żelatyny, wówczas po wylaniu polewy na ciasto zrobi się skorupka :)