Pad Thai jest to bardzo popularne tajskie danie o smaku słodko- lekko pikantnym. Możemy zrobić je w wersji z krewetkami lub z kurczakiem. U nas w domu jest więcej amatorów kurczaka, dlatego dzisiaj chciałabym podać wam przepis na taką właśnie wersję.
Pad Thai - tajska kuchnia przepis
Potrzebne składniki dla około 3 osoby:
- makaron ryżowy 200g.
- jajko
- pierś z kurczaka około 200g.-300g.
- cebula (najlepiej czerwona)
- kiełki fasoli mung 100g.
- czosnek 3 żabki
- pasta Pad Thai
- sos sojowy
- orzeszki ziemne do posypania
- szczypiorek
- cytryna
Kurczaka marynujemy przez godzinę w sosie sojowym.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy.
Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy jajko a następnie dodajemy makaron dalej wszystko smażąc i przyprawiamy to pastą Pad Thai. Smażymy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy kiełki fasoli oraz szczypiorek pokrojony w kostkę. Gotowe danie posypujemy pociętymi prażonymi, solonymi orzeszkami i skraplamy delikatnie cytryną i danie Pad Thai jest już gotowe :)
*Jeżeli uzyskany smak jest dla was zbyt słodki, to proponuję danie dodatkowo przyprawić sosem sojowym.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do obserwacji naszego fanpage Zaradna pani domu. Tam znajdziesz patenty jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisy, rady. Tam będziesz na bieżąco z najnowszymi artkułami na blogu :)
Na fanpage czekam na TWÓJ komentarz, pytanie, twoje zdanie. ZAPRASZAM :)