Karkówka z tego przepisu to istne niebo w gębie. Mięso samo rozpływa się w buzi, a przepis i wykonanie jest banalnie proste.
Karkówka przepis
Potrzebne składniki:
ok 1kg. karkówki
3 cebule
majonez
musztarda
sól
pieprz
folia do pieczenia
Karkówkę kroimy, rozbijamy, solimy i pieprzymy. Kroimy cebulę.
ok 1kg. karkówki
3 cebule
majonez
musztarda
sól
pieprz
folia do pieczenia
Zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do szklanej żaroodpornej brytfanki, zakrywamy pokrywką. Jak jest czas to wstawiamy na 2 godz. do lodówki, jeżeli nie to i tak jest bardzo dobra w smaku.
Pieczemy 2 godz. w temp. 180 oC. Pół godziny przed końcem, zdejmujemy przykrycie i robimy dziurkę w folii.
Taka porcja karkówki wystarcza naszej 4 osobowej rodzinie na 2 dni. Drugiego dnia, karkówka jest jeszcze lepsza. Po pieczeniu zostaje w brytfance tłuszczyk, który jest bardzo smaczny i można nim posmarować chleb :)
Można tak robić i inne części mięsa np. szynkę, ale jednak karkówka smakuje najlepiej.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do obserwacji naszego fanpage Zaradna pani domu. Tam znajdziesz patenty jak robić, żeby się nie narobić, ale żeby wyszło dobrze, przepisy, rady. Tam będziesz na bieżąco z najnowszymi artkułami na blogu :)
Na fanpage czekam na TWÓJ komentarz, pytanie, twoje zdanie. ZAPRASZAM :)